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  1. The Strasbourg manuscript
    a medieval tradition of artists' recipe collections (1400-1570)
    Autor*in: Neven, Sylvie
    Erschienen: 2016
    Verlag:  Archetype Publications, London

    This book is the first to be dedicated to a comprehensive study with English of the early 15th century Strasbourg One of the oldest technical manuals to include a recipe collection describing the preparation of drying oil media and their application... mehr

    Staatliche Museen zu Berlin, Preußischer Kulturbesitz, Rathgen-Forschungslabor, Bibliothek
    RA 181
    keine Fernleihe
    Fachhochschule Erfurt, Hochschulbibliothek
    LH 64220 N512
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Universitätsbibliothek Freiburg
    GE 2016/3266
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Staats- und Universitätsbibliothek Hamburg Carl von Ossietzky
    MK 15 in Arbeit
    keine Fernleihe
    Universitätsbibliothek Heidelberg
    2016 C 2185
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Badische Landesbibliothek
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Staatliche Kunsthalle, Bibliothek
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Universität Konstanz, Kommunikations-, Informations-, Medienzentrum (KIM)
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Germanisches Nationalmuseum, Bibliothek
    keine Ausleihe von Bänden, nur Papierkopien werden versandt
    Staatliche Akademie der Bildenden Künste Stuttgart, Bibliothek
    Q Str
    keine Fernleihe
    Klassik Stiftung Weimar / Herzogin Anna Amalia Bibliothek
    264213 - A
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Herzog August Bibliothek Wolfenbüttel
    66.1359
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe

     

    This book is the first to be dedicated to a comprehensive study with English of the early 15th century Strasbourg One of the oldest technical manuals to include a recipe collection describing the preparation of drying oil media and their application in panel painting This book is the first to be dedicated to a comprehensive study with English translation (plus extensive commentary) of the early 15th century Strasbourg Manuscript - believed to have been the oldest German-language source for the study of Northern European painting techniques and considered to be the northern counterpart to Cennini's Il Libro dell arte. It is also one of the oldest technical manuals to include a recipe collection describing the preparation of drying oil media and their application in panel painting. Lost in a fire at the Strasbourg Library in 1870, this recipe collection was preserved in the only known copy commissioned by Sir Charles Eastlake, the first director of the National Gallery which was partially published in 1847. The author's extensive research is based on this copy, two later books based on it and also on comparison with other manuscripts of the Strasbourg tradition, which allowed her to reconstruct the text of the lost manuscript."

     

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    Hinweise zum Inhalt
    Quelle: Herzog August Bibliothek Wolfenbüttel; Herzogin Anna Amalia Bibliothek
    Sprache: Englisch; Deutsch, Mittelhoch (ca. 1050-1500)
    Medientyp: Dissertation
    Format: Druck
    ISBN: 1909492418; 9781909492417
    RVK Klassifikation: LH 64220
    Schlagworte: Cookbooks; Manuscripts, Medieval; Cookbooks; Manuscripts, Medieval
    Umfang: ix, 265 Seiten, Illustrationen, Diagramme, 25 cm
    Bemerkung(en):

    Dissertation, University of Liège, 2011

  2. "Thue ein Häferl Wein ..." - das Kochbuch der Eva König
    Rezepte von Lessings Frau
    Erschienen: 2013
    Verlag:  Wallstein-Verl., Göttingen ; Lessing-Akad., Wolfenbüttel

    Staatsbibliothek zu Berlin - Preußischer Kulturbesitz, Haus Potsdamer Straße
    1 A 867070
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Herzog Anton Ulrich-Museum, Bibliothek
    ZM/8 000 418
    keine Fernleihe
    Stadtbibliothek Braunschweig
    Brosch. I 45.628
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Stadtbibliothek Braunschweig
    Brosch. I 45.626
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Universitätsbibliothek Braunschweig
    keine Fernleihe
    Sächsische Landesbibliothek - Staats- und Universitätsbibliothek Dresden
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Universitätsbibliothek Erfurt / Forschungsbibliothek Gotha, Universitätsbibliothek Erfurt
    Bibliothek Teufel
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Freies Deutsches Hochstift / Frankfurter Goethe-Museum, Bibliothek
    105167
    keine Ausleihe von Bänden, nur Papierkopien werden versandt
    Niedersächsische Staats- und Universitätsbibliothek Göttingen
    2013 A 2508
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Niedersächsische Staats- und Universitätsbibliothek Göttingen
    NBA III 216
    keine Fernleihe
    Gleimhaus - Museum der deutschen Aufklärung, Bibliothek
    L 9003
    keine Fernleihe
    Gottfried Wilhelm Leibniz Bibliothek - Niedersächsische Landesbibliothek
    6 Kap. 1733
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Technische Informationsbibliothek (TIB) / Leibniz-Informationszentrum Technik und Naturwissenschaften und Universitätsbibliothek
    GQ/900/les 7/17
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Universitätsbibliothek Heidelberg
    2013 R 353
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Deutsches Literaturarchiv Marbach, Bibliothek
    GG (Lessing,Got.E.)
    keine Ausleihe von Bänden, nur Papierkopien werden versandt
    Landesbibliothek Oldenburg
    13-0988
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Württembergische Landesbibliothek
    63C/80317
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Klassik Stiftung Weimar / Herzogin Anna Amalia Bibliothek
    237946 - A
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Herzog August Bibliothek Wolfenbüttel
    F8° 3630:17
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Herzog August Bibliothek Wolfenbüttel
    Schülerseminar
    keine Fernleihe
    Niedersächsisches Landesarchiv, Standort Wolfenbüttel
    Zg.59/2020
    keine Fernleihe
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    Hinweise zum Inhalt
    Quelle: Herzog August Bibliothek Wolfenbüttel; Herzogin Anna Amalia Bibliothek; Deutsches Literaturarchiv Marbach, Bibliothek; Freies Deutsches Hochstift, Bibliothek
    Beteiligt: Bauer, Elke (Hrsg.); Berthold, Helmut
    Sprache: Deutsch
    Medientyp: Buch (Monographie)
    Format: Druck
    ISBN: 9783835312418
    Weitere Identifier:
    9783835312418
    RVK Klassifikation: LC 17015
    Schriftenreihe: Kleine Schriften zur Aufklärung ; 17
    Kleine Schriften zur Aufklärung ; 17
    Schlagworte: Cooking, German; Cookbooks; Food writing; Authors' spouses
    Weitere Schlagworte: König, Eva Catharina (1736-1778); Lessing, Gotthold Ephraim (1729-1781)
    Umfang: 80 S., Ill.
  3. Der Frankfurter Katalog
    Kochbücher und andere gastronomische Werke, die in der Zeit von 1500 bis 2000 in Frankfurt am Main geschrieben, gedruckt oder nur verlegt wurden
    Erschienen: 2011
    Verlag:  Kornmayer, [Rödermark]

    Staatsbibliothek zu Berlin - Preußischer Kulturbesitz, Haus Potsdamer Straße
    1 A 815976
    keine Ausleihe von Bänden, nur Papierkopien werden versandt
    Universitätsbibliothek Erfurt / Forschungsbibliothek Gotha, Universitätsbibliothek Erfurt
    Forschungsbibliothek Gotha
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Historisches Museum, Bibliothek
    FK 1665
    keine Ausleihe von Bänden, nur Papierkopien werden versandt
    Badische Landesbibliothek
    112 A 467
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Württembergische Landesbibliothek
    63/13838
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Klassik Stiftung Weimar / Herzogin Anna Amalia Bibliothek
    LC 17055 S411
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Herzog August Bibliothek Wolfenbüttel
    61.4521
    keine Fernleihe
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    Hinweise zum Inhalt
    Volltext (Inhaltsverzeichnis)
    Quelle: Herzog August Bibliothek Wolfenbüttel; Herzogin Anna Amalia Bibliothek
    Sprache: Deutsch
    Medientyp: Buch (Monographie)
    Format: Druck
    ISBN: 9783938173862
    Weitere Identifier:
    9783938173862
    RVK Klassifikation: LC 17000
    Schriftenreihe: Edition Museum für Tafelkultur
    Schlagworte: Cookbooks; Cookbooks; Cooking, German; Cooking, German
    Umfang: 203 S., Ill., 19 cm
    Bemerkung(en):

    Verl.-Ort im Katalog der Deutschen Nationalbibliothek ermittelt. - Verl.-Ort auf der Homepage des Verl. (http://www.kornmayer-verlag.de): Dreieich (seit dem 01.07.2011)

  4. A history of cookbooks
    from kitchen to page over seven centuries
    Erschienen: [2017]
    Verlag:  University of California Press, Oakland, California

    "A History of Cookbooks provides a literary and historical overview of the cookbook genre, exploring its development as an important part of food culture beginning in the Late Middle Ages. Studying cookbooks from various Western cultures and... mehr

    Landschaftsbibliothek Aurich
    Ahm 1 17 : x 64009
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Staatsbibliothek zu Berlin - Preußischer Kulturbesitz, Haus Potsdamer Straße
    10 A 16248
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Niedersächsische Staats- und Universitätsbibliothek Göttingen
    2018 A 181
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Staats- und Universitätsbibliothek Hamburg Carl von Ossietzky
    MK 16 8 Cook. Not.1
    keine Fernleihe
    Universitätsbibliothek Heidelberg
    2018 A 329
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Badische Landesbibliothek
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Württembergische Landesbibliothek
    67/14791
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Klassik Stiftung Weimar / Herzogin Anna Amalia Bibliothek
    278539 - A
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe

     

    "A History of Cookbooks provides a literary and historical overview of the cookbook genre, exploring its development as an important part of food culture beginning in the Late Middle Ages. Studying cookbooks from various Western cultures and languages, Henry Notaker traces the transformation of recipes from brief notes with ingredients into detailed recipes with a specific structure, grammar, and vocabulary. In addition, he reveals that cookbooks go far beyond offering recipes: they tell us a great deal about nutrition, morals, manners, history, and menus while often providing entertaining reflections and commentaries. This innovative book demonstrates that cookbooks represent an interesting and important branch of nonfiction literature."--Provided by publisher Prologue: a rendez-vous -- The cook -- Writer and author -- Origin and early development of modern cookbooks -- Printed cookbooks: diffusion, translation, and plagiarism -- Organizing the cookbook -- Naming the recipes -- Pedagogical and didactic aspects -- Paratexts in cookbooks -- The recipe form -- The cookbook genre -- Cookbooks for rich and poor -- Health and medicine in cookbooks -- Recipes for fat and lean days -- Vegetarian cookbooks -- Jewish cookbooks -- Cookbooks and aspects of nationalism -- Decoration, illusion, and entertainment -- Taste and pleasure -- Gender in cookbooks and household books -- Epilogue: cookbooks and the future

     

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    Hinweise zum Inhalt
    Quelle: Herzogin Anna Amalia Bibliothek
    Sprache: Englisch
    Medientyp: Buch (Monographie)
    Format: Druck
    ISBN: 9780520294004
    Weitere Identifier:
    9780520294004
    Schriftenreihe: California studies in food and culture ; 64
    Schlagworte: Cookbooks; Manners and customs in literature
    Umfang: xiv, 384 Seiten, Illustrationen
    Bemerkung(en):

    Includes bibliographical references and index

  5. The cookbook library
    four centuries of the cooks, writers, and recipes that made the modern cookbook
    Autor*in: Willan, Anne
    Erschienen: 2012
    Verlag:  University of California Press, Berkeley, Calif. [u.a.]

    Feasts and fasts -- The first printed cookbooks -- Culinary expansion -- Distinctive voices -- Enlightened cooking -- Celebrity epicures This gorgeously illustrated volume began as notes on the collection of cookbooks and culinary images gathered by... mehr

    Sächsische Landesbibliothek - Staats- und Universitätsbibliothek Dresden
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Universität Konstanz, Kommunikations-, Informations-, Medienzentrum (KIM)
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Herzog August Bibliothek Wolfenbüttel
    65.4° 266
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe

     

    Feasts and fasts -- The first printed cookbooks -- Culinary expansion -- Distinctive voices -- Enlightened cooking -- Celebrity epicures This gorgeously illustrated volume began as notes on the collection of cookbooks and culinary images gathered by renowned cookbook author Anne Willan and her husband Mark Cherniavsky -- From the spiced sauces of medieval times to the massive roasts and ragouts of Louis XIV's court to elegant eighteenth-century chilled desserts, "The Cookbook Library" draws from renowned cookbook author Anne Willan's and her husband Mark Cherniavsky's antiquarian cookbook library to guide readers through four centuries of European and early American cuisine -- As the authors taste their way through the centuries, describing how each cookbook reflects its time, Willan illuminates culinary crosscurrents among the cuisines of England, France, Italy, Germany, and Spain -- A deeply personal labor of love, "The Cookbook Library" traces the history of the recipe and includes some of their favorites

     

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    Quelle: Herzog August Bibliothek Wolfenbüttel
    Beteiligt: Cherniavsky, Mark; Claflin, Kyri W.; Claflin, Kyri
    Sprache: Englisch
    Medientyp: Buch (Monographie)
    Format: Druck
    ISBN: 9780520244009; 0520244001
    RVK Klassifikation: LC 17000
    Schriftenreihe: California studies in food and culture ; 35
    Schlagworte: Cooking; Cooking; Cookbooks
    Umfang: XII, 328 S., zahlr. Ill., 22 cm
    Bemerkung(en):

    Includes bibliographical references and index

  6. Der Koch ist der bessere Arzt
    zum Verhältnis von Diätetik und Kulinarik im Mittelalter und in der Frühen Neuzeit ; Fachtagung im Rahmen des Tages der Geisteswissenschaften 2013 an der Karl-Franzens-Universität Graz, 20.6.-22.6.2013
    Autor*in:
    Erschienen: 2014
    Verlag:  Lang-Ed., Frankfurt am Main

    LVR-LandesMuseum Bonn, Bibliothek
    P 70/202
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Sächsische Landesbibliothek - Staats- und Universitätsbibliothek Dresden
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Universitätsbibliothek Freiburg
    GE 2016/3312
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Universitätsbibliothek Greifswald
    310/ET 785 H713
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Niedersächsische Staats- und Universitätsbibliothek Göttingen
    M-3 6/296
    keine Fernleihe
    Hochschule für Angewandte Wissenschaften Hamburg, Hochschulinformations- und Bibliotheksservice (HIBS), Fachbibliothek Technik, Wirtschaft, Informatik
    Wis E - 121.1
    keine Fernleihe
    Universitätsbibliothek Heidelberg
    2014 A 12191
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Badische Landesbibliothek
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Landesarchiv Baden-Württemberg, Abteilung Generallandesarchiv Karlsruhe, Bibliothek
    Ay 202
    keine Ausleihe von Bänden, nur Papierkopien werden versandt
    Universitätsbibliothek Leipzig
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Universitätsbibliothek Mannheim
    500 GE 6461 H713
    keine Fernleihe
    Landesbibliothek Oldenburg
    15-5640
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Universität des Saarlandes, Fachrichtung Germanistik, Bibliothek
    keine Ausleihe von Bänden, nur Papierkopien werden versandt
    Historisches Seminar, Abteilung für Neuere Geschichte, Bibliothek
    Wi 1416
    keine Ausleihe von Bänden, nur Papierkopien werden versandt
    Herzog August Bibliothek Wolfenbüttel
    65.832
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
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    Hinweise zum Inhalt
    Quelle: Herzog August Bibliothek Wolfenbüttel
    Beteiligt: Hofmeister-Winter, Andrea (Hrsg.)
    Sprache: Deutsch
    Medientyp: Buch (Monographie)
    Format: Druck
    ISBN: 363165247X; 9783631652473
    Weitere Identifier:
    9783631652473
    RVK Klassifikation: GE 6461
    Schriftenreihe: Mediävistik zwischen Forschung, Lehre und Öffentlichkeit ; 8
    Schlagworte: Dietetics; Cooking; Cookbooks; Medicine, Medieval; Food in literature; Food in art; Dietetics; Cooking; Food; Cookbooks as Topic; Literature; Art; History, Medieval; History, Early Modern 1451-1600
    Umfang: 314 S., Ill., 210 mm x 148 mm
    Bemerkung(en):

    Literaturangaben

  7. Food and knowledge in Renaissance Italy
    Bartolomeo Scappi's paper kitchens
    Erschienen: [2015]
    Verlag:  Ashgate, Farnham, Surrey, UK England

    Staatliche Museen zu Berlin, Preußischer Kulturbesitz, Kunstbibliothek
    ::8:2016:5121:
    keine Fernleihe
    Staatsbibliothek zu Berlin - Preußischer Kulturbesitz, Haus Potsdamer Straße
    1 A 963872
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Staats- und Universitätsbibliothek Hamburg Carl von Ossietzky
    B/159052
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Herzog August Bibliothek Wolfenbüttel
    65.4037
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
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    Hinweise zum Inhalt
    Quelle: Herzog August Bibliothek Wolfenbüttel
    Sprache: Englisch
    Medientyp: Buch (Monographie)
    Format: Druck
    ISBN: 9781409446712
    Schriftenreihe: Visual culture in early modernity
    Schlagworte: Cookbooks; Illustrated books; Engraving, Renaissance; Cooking in art; Cooking; Cooking, Italian; Food writing; Cookbooks; Cooking; Cooking in art; Italy; Italy; Cooking, Italian; Engraving, Renaissance; Food writing; Illustrated books; History; History; History; Italy; 16th century; 16th century; 16th century; Italy; Italy
    Weitere Schlagworte: Scappi, Bartolomeo; Scappi, Bartolomeo; Scappi, Bartolomeo
    Umfang: xvii, 249 Seiten, Illustrationen
    Bemerkung(en):

    Includes bibliographical references and index

  8. Biografie eines Kochbuchs
    das Bayerische Kochbuch erzählt Kulturgeschichte
    Erschienen: [2016]
    Verlag:  Verlag Friedrich Pustet, Regensburg

    Klassik Stiftung Weimar / Herzogin Anna Amalia Bibliothek
    273102 - A
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Niedersächsisches Landesarchiv, Standort Bückeburg
    RV 1003
    keine Fernleihe
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    Quelle: Herzogin Anna Amalia Bibliothek
    Sprache: Deutsch
    Medientyp: Buch (Monographie)
    Format: Druck
    ISBN: 3791727966; 9783791727967
    Weitere Identifier:
    9783791727967
    RVK Klassifikation: NS 1800 ; ZE 77012 ; LC 17095
    DDC Klassifikation: Geschichte und Geografie (900)
    Auflage/Ausgabe: 1. Auflage
    Schlagworte: Cookbooks; Cooking, German
    Umfang: 256 Seiten, XVI Seiten, Illustrationen, 23.3 cm x 15.7 cm
  9. Kochen für Freunde
    neue geniale Rezepte
    Autor*in: Oliver, Jamie
    Erschienen: 2004
    Verlag:  Dorling Kindersley, Starnberg

    Technische Universität München, Universitätsbibliothek, Teilbibliothek Weihenstephan
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Bayerische Staatsbibliothek
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
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    Quelle: Verbundkataloge
    Sprache: Deutsch
    Medientyp: Buch (Monographie)
    ISBN: 3831006547
    Weitere Identifier:
    9783831006540
    DDC Klassifikation: Hauswirtschaft und Familie (640)
    Schlagworte: Cookbooks; German language edition; Kochbuch
    Umfang: 285 S., über 300 farb. Fotos, 245 mm x 188 mm