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  1. Modern hungers
    food and power in twentieth-century Germany
    Erschienen: [2017]; © 2017
    Verlag:  Oxford University Press, New York, NY

    "During the first decades of the twentieth century, modern states fighting World War I and II for the first time experimented with feeding--and starving--entire populations. Within the new globalizing economy, food became intimately intertwined with... mehr

    Max-Planck-Institut für Bildungsforschung, Bibliothek und wissenschaftliche Information
    2018/651
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Staats- und Universitätsbibliothek Bremen
    a hit 315 8t/70
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Universitätsbibliothek Freiburg
    GE 2019/1091
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Niedersächsische Staats- und Universitätsbibliothek Göttingen
    2018 A 3131
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    Universitäts- und Landesbibliothek Sachsen-Anhalt / Zentrale
    ZE 4300 101
    keine Fernleihe
    Staats- und Universitätsbibliothek Hamburg Carl von Ossietzky
    A 2017/3833
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Staats- und Universitätsbibliothek Hamburg Carl von Ossietzky
    VKK-D18/166
    keine Fernleihe
    Staats- und Universitätsbibliothek Hamburg Carl von Ossietzky
    8/15909
    keine Fernleihe
    Gottfried Wilhelm Leibniz Bibliothek - Niedersächsische Landesbibliothek
    2018/7283
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Universitätsbibliothek Heidelberg
    2018 A 2984
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    Historisches Seminar, Schurman-Bibliothek für Amerikanische Geschichte
    Sch 3.6.10 - 32
    keine Ausleihe von Bänden, nur Papierkopien werden versandt
    ZBW - Leibniz-Informationszentrum Wirtschaft, Standort Kiel
    B 407503
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Universität Konstanz, Kommunikations-, Informations-, Medienzentrum (KIM)
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    Universitätsbibliothek Leipzig
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    Deutsches Historisches Institut Paris, Bibliothek
    Ch 4198
    keine Fernleihe
    Leibniz-Zentrum für Zeithistorische Forschung Potsdam, Bibliothek
    ZZF 31349
    keine Fernleihe
    Württembergische Landesbibliothek
    68/1446
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe
    Institut für donauschwäbische Geschichte und Landeskunde (idgl), Bibliothek
    6 B 77
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    Deutsches Historisches Institut Washington, Bibliothek
    HD 9013 .5 .W38 2017
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    Klassik Stiftung Weimar / Herzogin Anna Amalia Bibliothek
    NQ 1068 W424
    uneingeschränkte Fernleihe, Kopie und Ausleihe

     

    "During the first decades of the twentieth century, modern states fighting World War I and II for the first time experimented with feeding--and starving--entire populations. Within the new globalizing economy, food became intimately intertwined with waging war. In Europe, starvation claimed more lives than any other weapon of war. As Alice Weinreb shows in Modern Hungers, nowhere was this more apparent than in Germany, initiator and loser of both wars. The end of armed conflict in 1945 did not mean that such military strategies declined in significance. Fears of hunger and fantasies of abundance were instead reframed within a new political system that saw the world as divided between capitalism and communism. Divided Germany rapidly became the key European stage for the Cold War. During the postwar decades, Europeans lived longer, possessed more goods, and were healthier than ever before. Nothing signaled this shift more clearly than the disappearance of famine from the continent. So powerful was the experience of post-1945 abundance that it is hard today to imagine a time when the specter of hunger haunted Europe and the primary targets for American food aid was Belgium and Germany rather than Africa. Yet under both capitalist and communist systems, economic growth and political priorities proved inseparable from the modern food system. Drawing on sources ranging from military records to cookbooks to economic and nutritional studies from East and West German archives, Modern Hungers reveals similarities and striking ruptures in popular experience and state policy relating to the industrial food economy. It thus offers historical context for many key contemporary concerns ranging from humanitarian food aid to the gender-wage gap to the obesity epidemic." - Provided by publisher

     

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    Quelle: Herzogin Anna Amalia Bibliothek
    Sprache: Englisch
    Medientyp: Dissertation
    Format: Druck
    ISBN: 9780190605094
    Weitere Identifier:
    9780190605094
    RVK Klassifikation: NQ 1068
    Schlagworte: Unterernährung; Kriegswirtschaft; Kriegsfolgen; Nationale Einheit; Konsumentenverhalten; Sozialer Wandel; Körpergewicht; Ernährungssicherung; Geopolitik; Deutschland (bis 1945); Deutschland; Food supply; Food industry and trade; Food; Food; Hunger; Hunger; Power (Social sciences)
    Umfang: viii, 317 Seiten, Illustrationen, Karte
    Bemerkung(en):

    Literaturverzeichnis: Seite 281-303

    Dissertation, University of Michigan, 2009