Født til frihet - Rem, Tore (Capplen Damm, 2010)
Dette er andre bind av biografien om Jens Bjørneboe. I dette bindet kan vi lese om hans engasjement innen bl.a. kriminalomsorg, ytringsfrihet og teaterarbeid. Vi kan også lese om Bjørneboe som ektemann, elsker og familiefar. Har litteraturliste, person-, verk- og saksregister. (Beskrivelse (nøytral)) Hvem var Jens Bjørneboe? Hva var det ved denne skikkelsen som gjorde ham så myteomspunnet? Og hvordan endte skipsredersønnen fra Kristiansand til slutt opp som anarkist på øya Veierland - og med å ta sitt eget liv? Med annet bind av Tore Rems store biografi avsluttes fremstillingen av et helt usedvanlig mangfoldig og motsetningsfylt menneskeliv. I Født til frihet kommer fortellingen om den Jens Bjørneboe svært mange vil ha et sterkt forhold til. Det er i disse årene - fra han kaster seg inn i fengselsdebatten romjulen 1959 og til han dør i 1976 - at han blir Jens Bjørneboe, slik han har levd videre. Som fortelling, som myte, som eksempel. Rem skildrer Bjørneboes utallige engasjementer, fra kriminalomsorg til ytringsfrihet, fra teaterarbeid til motstand mot Vietnam-krigen. Her er fortellingen om forfatteren som skrev Bestialitetens historie. Her er mannen som ble venstreradikaler, dømt som pornograf for Uten en tråd og som alltid støttet ungdommen i deres opprørstrang. Her er livsstilsrebellenog han som sist i livet skrev bestselgeren Haiene. Denne biografien rommer også de nære ting, portretter av ektemannen, elskeren, familiefaren og vennen. Av et varmt, nærværende, men ytterst rastløst menneske. Født til frihet er historien om det som etter hvert blir en rystende, personlig tragedie. Biografien baserer seg på et enormt nytt kildemateriale, og er i tillegg utstyrt med nær 200 illustrasjoner, svært mange av dem ukjente. Rem bringer oss tettere på denne fascinerende forfatteren enn vi noen gang tidligere har kommet. Samtidig fremstår Jens Bjørneboe både som et bilde og et motbilde av sitt land og sin tid. (Verlagsinformation)
Keywords: Bjørneboe; Jens; Authors; Norwegian