Sin egen herre - Rem, Tore (Cappelen Damm, 2009)
Dette er første bind av biografien om Jens Bjørneboe. Vi kan her lese om hans oppvekst i en rikmannsfamilie i Kristiansand på 1920-tallet, om ungdomsopprøret og ekteskapet med den tysk-jødiske flyktningen Lisel Funck, om lærergjerningen og forfatterdebuten. Mot slutten av boka får vi høre om hvordan han bryter med sin ektefelle og Norge og drar til utlandet, og om hvordan han i 1959 vender tilbake for å begynne et nytt liv. Har litteraturliste og register. (Beskrivelse (nøytral) Hvem var Jens Bjørneboe? Antroposof, kulturkonservativ, billedkunstner,lærer, dikter, dramatiker, romanforfatter, essayist, riksmålsmann, intellektuell, kritiker, kultur- og venstreradikaler, biseksuell,anarkist, alkoholiker, Israel-venn og pornograf.Og mer til. Knaptnoen norsk forfatter kan ha vært så sterkt tilstede i sin tid. Knapt noenhar vært så myteomspunnet. Endelig er første bind av den store biografien om Jens Bjørneboe her. Gjennom et enormt tilfang av hittil ukjent kildemateriale forteller Tore Rem både om mennesket, forfatteren og den samfunnsengasjerte Bjørneboe. Samtidig gir boken nye innganger til norgeshistorien. Sin egen herre skildrer rikmannssønnens oppvekst i Kristiansand på 1920-tallet, et ungdomsopprør som ender i vanære og krigsår i eksil. Den forteller historien om Bjørneboes første kone, den tysk-jødiske flyktningen Lisel Funck, hans arbeid som kunstmaler, lærergjerningen ved Steinerskolen, hans sensasjonelle diktdebut og hvordan han med romanen Jonas havner i sentrum av samfunnsdebatten. Mot slutten av boken bryter Bjørneboe med sin ektefelle, sine gamle sammenhenger og Norge. Så følger kaotiske vandreår på kontinentet, før han i 1959 vender tilbake for å begynne et nytt liv. Andre bind kommer høsten 2010. (Verlagsinformation)
Keywords: Biografie; Bjørneboe; Jens